Asgari ücrette yeni rakamlar belli oldu!

Türkiye’de asgari ücret zammı konusunda önemli bir bilgi paylaşıldı. Yeni yıl itibariyle yürürlüğe girecek asgari ücret, enflasyon hesaplamaları ile belirlenecek gibi görünüyor.


EKONOMİ 29.11.2023 20:49:00 80 0

Asgari ücrette yeni rakamlar belli oldu!

Yeni yıl itibariyle yürürlüğe girecek asgari ücret, enflasyon hesaplamaları ile belirlenecek gibi görünüyor. Kasım ayında açıklanacak enflasyon oranı, zammın belirlenmesinde kritik bir rol üstlenecek.
Son dört aylık dönemde enflasyon yüzde 29.4 olarak gerçekleşti. Eğer Kasım ayı enflasyonu yaklaşık yüzde 3 seviyesinde açıklanırsa, benzer bir rakamın Aralık ayı için tahmin edilerek 6 aylık enflasyon yüzde 37.3 gibi bir seviyeye ulaşabilir. Bu durum, sadece enflasyon hesabıyla geçmiş kayıpların telafi edilmesi için yeni yılda asgari ücretin en az 15,700 liraya çıkarılması gerektiği anlamına geliyor.

 

Enflasyon hesaplamalarının pazarlık sürecinde dikkate alınacağı göz önünde bulundurulduğunda, asgari ücret pazarlığının en azından 15,700 lira civarında başlaması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon konusundaki sözünü tutması durumunda, minimum zam oranının yaklaşık yüzde 40 olması bekleniyor. Ancak yerel seçimlerin etkisiyle Erdoğan tarafından bu oranın artırılabileceği ve yüzde 50 civarında belirlenebileceği yönünde sürpriz bir artış yaşanabileceği konuşuluyor. Bu durumda asgari ücretin 17,103 TL’ye kadar çıkabileceği belirtiliyor.